Потписан уговор са Министарством заштите животне средине

Потписан уговор са Министарством заштите животне средине

Данас је у Београду потписан уговор о суфинансирању пројекта “Заједно за дечји осмех” са Министарством заштите животне средине. Сејачи среће су раније покренули иницијативу за сређивање дворишта месне заједнице у селу Варварин, а кроз сарадњу са Министарством животне средине ће додатно проширити планиране активности.

На територији села Варварин не постоји адекватно игралиште или парк  за децу. У дворишту месне заједнице, постоји бетонско игралиште за фудбал, које није у добром стању. Овај терен су некада користити млади, али за малу децу у селу Варварин не постоји апсолутно никакав простор за игру и рекреацију. Сејачи среће желе да подстакну општину да им дозволи да искористе слободну површину дворишта месне заједнице до бетонског игралишта и да уз помоћ донација мештана, привредника и осталих чиниоца једне локалне заједнице, опреме дрвено игралиште за децу (поставе љуљашке, клацкалице и другу опрему од дрвета уз набавку адекватне подлоге). Поред набавке ове опреме, Сејачи среће желе да око овог простора засаде цвеће и дрвеће, како би овај простор улепшали. И не само то, циљ је да се засаде оне врсте биљака које привлаче урбани дивљи свет (пчеле, лептире, птице, слепе мишеве, јежеве, инсекте и друге животиње), како би кроз ову акцију утицали на заштиту животне средине.

Опремањем игралишта на овај начин, Сејачи среће би обезбедили квалитетније услове за игру и свакодневни живот деце и младих људи, а истовремено дали мештанима прилику да кроз учешће у садњи, сазнају више о дивљем свету који их окружује и оплемењује им град и учествују у унапређењу животне средине. Циљ пројекта је свакако и допринос решавању великог проблема савременог доба – отуђења деце од природе и све слабијег кретања и провођења времена у дружењу и игри напољу, што се негативно одражава на њихове моторичке способности, сигурност, сналажљивост и друштвеност, а последица је недовољне или никакве физичке активности као и провођења доста времена поред рачунара и телефона у затвореним просторима. Пројекат креће са реализацијом даном потписивања уговора, а све активности предвиђене уговором ће се реализовати закључно са 31.12.2020. године.

Поред очувања животне средине и подизања свести о њеном значају, пројекат носи и посебну тежину , јер ће кроз његову реализацију различити локални актери општине Варварин (мештани, представници локалне власти, деца, млади, локалне институције, пољопривредници, предузетници, привредници) бити окупљени, укључени и УЈЕДИЊЕНИ у решавању једног од проблема у својој локалној заједници, а све то кроз акцију уређења парка и изградњу дечјег игралишта у којима ће свако од њих допринети на свој начин и у складу са својим могућностима.

No Comments

Add your comment