Заједно можемо све

Заједно можемо све

Иницијатива „Заједно за дечји осмех“ подстиче активно укључивање грађана/ки у доношењу шире добробити локалној заједници користећи локалне потенцијале и ресурсе, као и сарадњу са другим секторима на локалном нивоу. Спровођењем иницијативе, учесници ће допринети решавању великог проблема савременог доба- отуђења деце од природе и све слабијег кретања и провођења времена у игри и дружењу напољу, што се негативно одражава на њихове моторичке способности, сигурност, сналажљивост и друштвеност, а последица је недовољних физичких активности и провођење већине времена поред рачунара и телефона у затвореном простору. Иницијалну подршку за спровођење иницијативе обезбедила је ORCA – организација цивилног друштва која помаже људима да брину о природи и добробити животиња, а учешће у суфинансирању истоименог пројекта, узело је и Министарство заштите животне средине.

Сејачи су покренули низ активности уз помоћ Orce, као што су чишћење терена од отпада, уличне акције и подела лифлета информативног садржаја, како би упознали и укључили што већи број грађана у покренуту иницијативу. Пројектом „Заједно за дечји осмех“ планирана је изградња фонтане, као и садња дрвећа и биљака које ће утицати на заштиту и унапређење животне средине. Средства за ове намене су обезбеђена код Министарства животне средине.

 

С обзиром на чињеницу да су наши мештани, нарочито деца, млади и њихови родитељи одавно препознали проблем и исказали своје незадовољство поводом недостатка опремљеног простора за квалитетно провођење времена, нарочито деце и младих, посебно из разлога што простор постоји, али није уређен, Сејачи су одлучили да прошире своје активности и покрену још једну иницијативу – за изградњу и уређење дечјег игралишта, такође у дворишту МЗ Село Варварин. Како би и ова акција била успешна, неопходно је укључивање општине Варварин, јавних предузећа, привредника и наравно мештана. У ове намене, Сејачи су одржали састанак са председницом општине Варварин др Виолетом Лутовац Ђурђевић, која је показала велико интересовање за поменуту иницијативу и обећала подршку локалне самоуправе у складу са потребама и могућностима. Договорен је и наредни састанак са представницима општине, месне заједнице и јавних предузећа, како би сви заједно, а свако у својој области деловања, реализовали планиране активности.

У низу реализованих пројеката Сејача, овај пројекат носи посебну тежину, из разлога што ће се његовом реализацијом поред добијања здравог и безбедног места за окупљање деце, младих и свих осталих мештана, јасно показати како се само сарадњом и равноправним партнерством свих актера једне локалне заједнице (деца, млади, грађани, невладине организације, локална самоуправа, јавна предузећа, привредници), једноставно и на прави начин решавају проблеми у локалној заједници.

No Comments

Add your comment