Чувари природе

Чувари природе

 У оквиру активности предвиђених пројектом “Заједно за дечји осмех”, Сејачи среће су реализовали  две од предвиђених осам радионица, са малишанима и младима са територије општине Варварин, а на тему екологије и заштите животне средине.

Учешћем у радионицама, деца и млади стичу навике које ће примењивати у будућности. Биљке, животиње, земљиште, вода, ваздух и људи  ЗАЈЕДНО  чине природна добра наше планете и планетарног екосистема. Највећи утицај на природу је уствари наш утицај, јер нам је дата могућност да бирамо да ли  желимо да уништавамо или стварамо. Зато желимо да пробудимо свест код деце и младих и научимо их да брину о животној средини, али и да је поштују и самим тим створе одрживу будућност за своју децу. За ове намене изабрали смо радионице на отвореном- у природном окружењу, како би деца и млади уз осећај припадности,  кроз доживљај и искуство учили о природи  и очувању животне средине.

Издвојили смо и део дворишта у МЗ Село Варварин које ће бити природно станиште, на ком ћемо засадити биљке и саднице које ће привући лептире и пчеле, као и остали дивљи свет.

Радионице води Катарина Михајловић, струковни санитарно – еколошки инжењер, а ради се о радионицама на тему рециклаже, тако да су деца и млади могли да науче како да брину о животној средини и како да од разног материјала направе корисне ствари.

Једној од радионица, присуствовали су представници ORCE, који су дали изјаву за локалне медије: „Јелена Илић из организације ORCA истиче велико задовољство  у вези досадашњих активности Сејача, нагласивши да су у посету општини Варварин дошли са циљем да подрже рад и активности овог удружења, као и да пруже подршку иницијативи да се парк иза зграде старе општине у Селу Варварин претвори у парк за децу.

“Оно што је посебно фантастично код овог пројекта који се овде реализује је то што су они успели да мобилизују целу заједницу, а што је практично покренуло дух заједништва овде у Варварину и заиста велики број људи се укључио у сам пројекат, неки ће донирати саднице које ће овде бити засађене, општина се укључила да помогне у реализацији свега тога, привредници такође тако је то посебно фантастично и посебно ми је драго због тога што подржавамо овај пројекат”, рекла је Јелена Илић.

Она је додала и да оно што је њима као представницима Организације за поштовање и бригу о животињама – ORCA веома значајно је то што ће се водити рачуна о томе да се у овом парку засаде медоносне и друге биљке које позитивно утичу на живи свет Варварина.

“Ми када размишљамо о дивљим животињама увек их доживљавамо да су оне негде у шуми, а оне су у ствари свуда око нас и корисно је да оне буду део овог једног простора који ће постати права оаза, како за децу и њихове родитеље, тако и за живи свет Варварина”, наводи Јелена Илић нагласивши да је све ово део једног пројекта који ORCA реализује са својим партнерима, а који се зове “Твоје место у Србији” и чији је циљ подршка локалним иницијативама из целе Србије да учине нешто корисно за заједницу, културу и природу, тако да је ово управо и део овог пројекта.“ (извор: Темнић.инфо)

Сејачи среће  покренули су низ активности уз помоћ Организације за поштовање и бригу о животињама – ORCA попут чишћења терена од отпада, уличних акција и поделе лифлета информативног садржаја како би упознали и укључили што већи број грађана у покренуту иницијативу.

Пројектом “Заједно за дечји осмех” планирана је изградња фонтане, као и садња дрвећа и биљака у дворишту месне заједнице Село Варварин, а које ће утицати на заштиту и унапређење животне средине, док су средства за ове намене обезбеђена и код Министарства за заштиту животне средине.

No Comments

Add your comment