Уткај срећу

Уткај срећу

Сејачи среће су започели са реализацијом пројекта “Уткај срећу” уз финансијску подршку Министарства културе и информисања.

Пројектом је предвиђено укључивање једног броја жена из маргинализованих група чиме бисмо култури допринели као чувари заборављених заната, а заједници повећали степен едукације жене и њихово активно укључивање у заједницу у смислу отварања могућности самозапошљавања.

Циљ пројекта је укључивање жена у очувању културног наслеђа, неговањем знања и вештине старих заната, а циљна група су жене које би директно утицале на одрживост пројекта.

Након обуке за ткање коју ће спроводити удружење Етно Расина из Крушевца, планирана је изложба ручних радова на којој ће кориснице бити у прилици да своје радове изложе и покажу локалној заједници.

У оквиру пројекта, набављена су два разбоја за ткање и рентирана још три,како би свака учесница могла самостално да израђује жељене радове.

  

С обзиром на постојање индустрије која је у потпуности заменила стари занат, потрудићемо се да знања о ткању отргнемо од заборава и преношењем с колена на колено обезбедимо његову одрживост као једном квалитетном културном наслеђу које се може користити у фолклорне и друге сврхе.

No Comments

Add your comment